IOS’mu? Android’mi?

IOS VS ANDROID

Teknoloji alanındaki en büyük rekabetlerden bir tanesini ele alıyoruz. Rekabet özellikle tabletlerde ve cep telefon pazarında yaşanıyor.

Apple’ın geliştiricisi olduğu ve cihazlarında kullandığı işletim sistemi olan IOS ile Google ‘ ın geliştiricisi olduğu ve birçok cihaz da kullanılan Android İşletim Sistemini karşılaştıracağız.

ios-vs-android

IOS VS ANDROID

IOS kapalı kaynak kodlu bir yazılım.Yani işletim sistemine dışarıdan müdahale yapılmasını oldukça zorlaştırıyor. Android işletim sisteminde ise durum farklı.Android IOS’a göre çok daha açık bir yapıya sahip bu durumda uygulama sayısı çok ve uygulamalara erişim kolay oluyor. IOS’da ise müzik indirmek için bile Itunes’a kaydolmanız ve sadece Itunes’u kullanmanız gerekiyor. Fakat diğer yandan bu kapalılık IOS’u güvenlik ve stabilizasyon açısından Android’in bir basamak önüne koyuyor.

Her iki işletim sisteminde de uygulamaları indirebileceğiniz sanal marketler bulunuyor. Android’de Play Store IOS’da ise App Store olarak geçiyor.

Android IOS’a göre biraz daha komplike bir iç yapıya sahip.Bu teknolojiyle arası olmayanların işini biraz zorlaştırıyor. Ayarlar kategorisinde birçok alt kategori barındırıyor ve buda istenilen ayarın yapılamasını zorlaştırıyor. IOS’da ise çok daha basit bir ayar menüsüyle karşılaşıyoruz. Kategoriler çok düzenli şekilde ayrıldığı içinde istenilen ayarın bulunması çok daha kısa sürüyor.

Performans karşılaştırması

Performans olarak bakacak olursak Android birçok cihazda kullanılıyor. Yani bir tek markaya yada modele göre üretilen bir işletim sistemi değil. Bu yüzden system cihazdan cihaza büyük farklılıklar gösterebiliyor. Bu farklılıkların sonucunda kronik hatalar da çıkabiliyor. Fakat IOS sadece Apple için özelleştirilmiş ve yazılmış bir işletim sistemi. Böyle düşünecek olursak IOS’un çok daha stabil olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca standart cihazlar için üretildiği içinde performansdaki değişimler ve ortaya çıkabilecek hatalarda en aza iniyor. Sonuç olarak IOS performans bakımından Android’e göre çok daha iyi en önemlisi de stabil performansı sağlıyor.

Uygulama çeşitliliği açısından bakarsak Android IOS’a göre çok daha önde olacaktır. Burada açık kaynak kodlu olmasının yararını görüuor. Çünkü Android için uygulama geliştirmek IOS’a göre çok daha basit. Uygulamalara erişim içinde aynı şeyi söyleyebiliriz.

Güncellik açısından iki işletim sistemini değerlendirirsek IOS yine bir adım öne çıkacaktır. Çünkü IOS güncellemeleri kullanıcıların isteklerine göre şekillendiriliyor. Android’de ise sistem problemlerini çözmek öncelikli hedef. Bu yüzden IOS’a gelen güncellemeler çok daha stabil ve çok yönlüdür. Üstelik bir güncelleme de 200 den fazla değişiklik yapılır.

Yani iki işletim sistemininde kendine göre artıları ve eksileri var. Uygulama çeşitliliği açısından Android 1-0 öndeyken güvenlik stabilizasyon açısından IOS çok daha iyi.